Evaluation of the impact of a comprehensive program of physical activity for workplace health
Main Article Content
Abstract
The health of workers represents a primary indicator for optimal performance and job performance, which is why currently more and more institutions and companies are currently using physical activity as a strategy to improve their physical, mental and social state. This study presents the experience and evidence of management to create and implement a physical activity program for occupational health with multidisciplinary care in the workplace with the aim of observing its impact on the incorporation of workers into it, and in the provision of services to promote healthy habits. About 365 workers joined this comprehensive program, who benefited from 39,468 physical activity services and a total of 53,290 total services in a university center.
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Those authors who have publications with this journal, accept the following terms of the license Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0):
You are free to:
Share — copy and redistribute the material in any medium or format
Adapt — remix, transform, and build upon the material
The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following terms:
Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.
Notices:
You do not have to comply with the license for elements of the material in the public domain or where your use is permitted by an applicable exception or limitation.
No warranties are given. The license may not give you all of the permissions necessary for your intended use. For example, other rights such as publicity, privacy, or moral rights may limit how you use the material.
References
Aguilar, C., y Gómez, F. (2006). Declaracion de Acapulco: propuesta para la reduccion de la incidencia de la diabetes en México. Revista de Investigacion Clinica, 58(1), 71 - 77. ISSN: 0034-8376
Bautista, J.,(2016).Tipo de actividad laboral y salud nutricional en trabajadores administrativos y de servicio del Centro Universitario de Arte, Arquitectura y Diseño (Tesis inédita de maestría). Universidad de Guadalajara. Guadalajara, Jalisco. México.
Calañas-Continente, AJ. y D.Bellido. “Bases científicas de una alimentación saludable”; REV MED UNIV NAVARRA/VOL 50, No 4, 2006, P.155. Recuperado de: http://www.unav.es/revistamedicina/50_4/1-BASES.pdf.
Bagrichevsky, M., Estevao, A., Vasconcellos, P., y Castiel, L. (2007). Estilo de vida saludable y sedentarismo en investigacionepidemiologica: cuestiones a ser discu tidas. Salud pública de Mexico , 49 (6), 387 - 388.
Bautista, J., Reynaga, P., Camacho, G., (2019). Tipo de Actividad Laboral y Salud Nutricional en Trabajadores. Revista Internacional de Pienso en Latinoamérica, 2(1),3, 33-43. ISSN: 2594-2077.
Centro Universitario de Arte, Arquitectura y Diseño. Universidad de Guadalajara (2015). Segundo Informe de Actividades 2014-2015, Calidad y Vanguardia, Visión de la Transformación Institucional. Guadalajara, Jal. P. 48. Recuperado de: http://www.cuaad.udg.mx/sites/default/files/2do_informe.pdf
Centro Universitario de Arte, Arquitectura y Diseño.Universidad de Guadalajara (2016). TercerInforme de Actividades 2015-2016, Vanguardia e Innovación, clave del éxito Institucional.Guadalajara, Jal. P. 42. Recuperado de: http://www.cuaad.udg.mx/sites/default/files/3er_informe.pdf
Centro Universitario de Arte, Arquitectura y Diseño. Universidad de Guadalajara (2017). CuartoInforme de Actividades 2016-2017, Desarrollo y Expansión Tecnológica, Base de la Transformación en la Formación Universitaria. Guadalajara, Jal. P. 44-45. Recuperado de: http://www.cuaad.udg.mx/sites/default/files/informe_cuaad_2016_final_1.pdf
Centro Universitario de Arte, Arquitectura y Diseño. Universidad de Guadalajara (2018). Quinto Informe de Actividades 2017, Expansión Tecnológica y Fortalecimiento Académico, Bases del Crecimiento Institucional. Guadalajara, Jal. P. 44-45. Recuperado de: http://www.cuaad.udg.mx/sites/default/files/Informe%20CUAAD%202017_1.pdf
Centro Universitario de Arte, Arquitectura y Diseño. Universidad de Guadalajara (2019). Sexto Informe de Actividades 2018, Fortalecimiento Académico y Desarrollo Integral, Camino a la Excelencia. Guadalajara, Jal. P. 43. Recuperado de: http://www.cuaad.udg.mx/sites/default/files/informe_2018_7.pdf
Norma Oficial Mexicana NOM-004-SSA3-2012, Del Expediente Clínico. Recuperado de: http://dof.gob.mx/nota_detalle_popup.php?codigo=5272787.
Norma Oficial Mexicana NOM-026-STPS-2008, Colores y señales de seguridad e higiene, e identificación de riesgos por fluidos conducidos en tuberías. Secretaria de Trabajo y Previsión Social. Recuperado de: http://www.stps.gob.mx/bp/secciones/dgsst/normatividad/normas/Nom-026.pdf
Organización Mundial de la Salud (2013).Estrategia mundial sobre régimen alimentario, actividad física y salud. Recomenda ciones mundiales sobre la actividad física para la salud. Recuperado de: http://www.who.int/dietphysicalactivity/es/ . Fecha de revisión: 25 de mayo de 2013.
Organización Mundial de la Salud (2013). Estrategia mundial sobre régimen alimentario, actividad física y salud. Recomenda ciones mundiales sobre la actividad física para la salud. Recuperado de: http://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_recommen dations/es/ . Fecha de revisión: 25 de mayo de 2013.
Organización Panamericana de la Salud (2020). Promoción de la Salud. Recuperado de: https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_topics&view=article&id=144&Itemid=40829&lang=es . Fecha de revisión: 06 de febrero 2020.
Organización Panamericana de la Salud (2020). Promoción de la Salud . Recuperado de: https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_docman&view=list&slug=promocion-salud-9772&Itemid=270&lang=es . Fecha de revisión: 15 de febrero de 2020.
Universidad Internacional de Valencia (2018). Programas de salud, conceptos, fases y ejemplos. Recuperado 10 de febrero de 2020: https://www.universidadviu.com/programas-salud-concepto-fases-ejemplos/ .
Universidad de Guadalajara (2019). UDG Virtual Promueve la salud integral de sus trabajadores. Recuperado 19 de diciembre de 2019: http://www.suv.udg.mx/noticia/udgvirtual-promueve-salud-integral-de-trabajadores .
Universidad de Guadalajara (2020). UDG Virtual Promueve la salud integral de sus trabajadores . Recuperado 07 de febrero de 2020: http://www.udg.mx/es/noticia/busca-udeg-tener-trabajadores-activos-y-saludables .